LOKUMI. IZVEDBA JE LAKA A UKUS ZA ČISTU DESETKU!



Ustipci koje još nazivaju lokumi su pogodni za dorucak ili veceru. Izvedba je jako laka, a o ukusu posudite vi sami.

Sastojci
Potrebno je:
250 gr kiselog mlijeka
150 ml mlijeka
20 gr svjezeg kvasca
5 gr sode bikarbone
3 komada jaja


1 kafena kasika secera
po ukusu soli
po potrebi (oko 800 gr) brasno tip 400
0.5 soljice od crne kafe ulja
za przenje ulja

Priprema
1.
Kvasac izdrobiti, dodati mlako mlijeko, kasiku secera, kasiku brasna i malo soli. Pomesati i ostaviti da nadodje.
2.
Kada je smjesa nadosla, pomesati sa ostalim sastojcima uz stalno mjesanje i uz postepeno dodavanje brasna. Zamjesiti testo da bude mekoce kao za pitu. Ostaviti na toplo da nadodje, povremeno mjesajuci da se stvore mjehurici vazduha.
3.
Nadoslo testo izruciti na povrsinu koju ste ranije malo namazali uljem. I gornju stranu testa namazati


uljem i razviti oklagijom debljine od 1 cm. Ovako namnazano tjesto prilikom pecenja ce manje upijati ulja.
4.
Tjesto seci na zeljene oblike, vaditi krugove casom, romboidne, kocke, ketvorougaone, ... , i peci u vrelom ulju.
5.
Lokume mozete posluziti uz bjeli sir, med, dzem, nutelom ili po vasoj volji.

Posluživanje
Lokumi su pogodni za dorucak ili veceru.
Ako ih radite za dorucak, tjesto mozete napraviti jednu noc ranije i cuvati u hladnjaku. Sutradan ostavite tjesto za kratko na sobnoj temperaturi i pecite.
coolinarika.com
Ako ti se sviđa podijeli recept: