ODLIČAN KOLAČ!
Naziv kolača je, apsolutno, opravdan!
Sastojci
Biskvit:
· 6 bjelanca
· 200 gšećera
· 150 mlulja
· 6 kašikabrašna
· 1/2 vrećicepraška za pecivo
· 100 gčokolade za kuhanje
Krema:
· 6 žumanaca
· 6 kašika šećera
· 100 g čokolade za kuhanje
· 125 g margarina ili putera
i još:
Po ukusu šlag pjena ili slatko vrhnje,
Priprema
Umutiti bjelanca i šećer, pa dodati ulje. Posebno sjediniti brašno, prašak za pecivo i rendanu čokoladu; dodati u snijeg od bjelanaca, pa pažljivo sjediniti. Pleh premazati puterom i posuti brašnom. Sipati smjesu; peći u pećnici zagrijanoj na 180 C.
Dok se biskvit peče, pripremiti kremu: na pari umutiti žumanca i šećer. Dodati izlomljenu čokoladu. Kada se čokolada otopi, maknuti kremu i dodati puter ili margarin. Izmiksati. Kremu
premazati preko hladnog biskvita. Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne. Kada se krema stegne, kolač premazati umućenim šlagom, posuti rendanom čokoladom
coolinarika.com