BRONHI KOCKE
Kolač koji iziskuje svu vašu pažnju i nježnost.
Imala sam bazni recept za Bronhi koji se radi ili kao torta promjera 26cm ili kao kocke 20×30cm. Sa par trikova razvukla sam ga na izdašan kolač iz kalupa 34×34cm.
Sastojci
Kore (x 3)
· 4 kom XXL friških bjelanaca + prstohvat soli
· 100 g šećera
· 45 g oštrog brašna
· 30 g škrobnog brašna
· 1 žličica praška za pecivo
· 1 žličica octa
· 1 žlica ruma
· 80 ml ulja
za treću, kakao koru oduzeti
· 10g škrobnog brašna i
· dodati 30g ektra tamnog gorkog kakaa i
· 2 žlice ruma
Bronhi krema
· 1 l mlijeka
· 100 g bijele čokolade
· 200 g Bronhi bombona
· 2 kom vanilin šećera
· 100 g oštrog brašna
· 100 g škrobnog brašna
· 150 g omekšalog maslaca
· 300 ml slatkog vrhnja
· 4 listića želatine za trećinu kreme
· 70 g čokolade za kuhanje
Čoko glazura za premaz bijelih kora
· 170 g čokolade za kuhanje
· 70 g maslaca
· 3 žlice suncokretova ulja
Završna čoko glazura
· 230 g čokolade za kuhanje
· 9 žlica suncokretova ulja
· 2 žlice tečnog meda (agacija)
Priprema
Prvo kuhamo kremu : od mlijeka izdvojimo 200 ml, ostatak ugrijemo zajedno sa bronhi bombonima, bijelom čokoladom i vanilin šećerom. Miješamo dok se sve ne istopi, zatim zakuhamo kremu sa škrobnim i oštrim brašnom koje smo razmutili u onih 200ml mlijeka. Bit će vam lakše ako prije toga lagano ugrijete to mlijeko u MW (tek toliko da bude mlako). Skuhati gustu kremu, prebaciti u drugu posudu, prekriti površinu kreme prozirnom folijom i lagano rukom pritisnuti ; dobro ohladiti.
Za biskvit prvo obložiti lim papirom za pečenje. Istući čvrst snijeg od bjelanaca sa malo soli, dodati šećer i tući dok ne postane još čvršći. Zatim dodati dva puta prosijano oštro i škrobno brašno sa praškom za pecivo – izmiješati pjenjačom dok se ne ujednači sa snijegom. Na kraju laganim mlazom uliti ulje te dodati ocat i rum ; kuhačom lagano izmiješati te odmah masu razmazati špatulicom po papiru. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 150*C – paziti da kore ostanu svijetle! Ponoviti postupak
sa još jednom bijelom korom. U treću koru dodati kakao prosijan zajedno sa ostalim praškastim sastojcima – dalje sve isto.
Sa obje bijele kore pažljivo skinuti papir, prvu staviti na pladanj na kojem ćete raditi kolač a drugu na neku dasku. Zatim istopiti čokoladnu glazuru za premaz (u MW ili na pari) – preliti preko obje kore, ostaviti da se ohladi i očvrsne (ja stavim u zamrzivač na kratko).
Pjenasto izmiksati maslac, posebno izmutiti slatko vrhnje i dobro izraditi mikserom samu kremu. Prvo umiksati razrađeni maslac u nju, potom tučeno slatko vrhnje. Umiksati otopljenu želatinu, podijeliti u 3 jednake zdjelice i u trećinu umiksati istopljenu čokoladu.
Mazati bijelu kremu na bijeli biskvit s glazurom (zagladite površinu kreme sa špatulicom uronjenom u vrelu vodu), lagano na to pritisnite tamni biskvit i premažite tamnom kremom, potom obje ruke položite ispod bijele kore s čokoladnom glazurom, stavite je na kolač i lagano dlanovima pritisnite. Nema veze ako se malo umrljate čokoladom, neće se to ni primijetiti kasnije :) Premazati ostatkom bijele kreme, zagladiti površinu i staviti kolač u hladnjak preko noći.
Sutradan rastopiti sve sastojke za čoko glazuru (u MW ili na pari) i preliti preko kolača. Brzo razmazati i primiti pladanj sa obje ruke te ga lagano protresti, tj. par puta lupnuti o stol da se glazura ravnomjerno rasporedi. Kolaču neće biti ništa jer je on prethodno očvrsnuo u hladnjaku. To je jako bitno…
Vratiti kolač u hladnjak i već za cca 30 minuta možete rezati kocke vrelim nožem. Uživajte :)
coolinarika.com