KAKAO KOLAČ
Jednostavan i iznenađujuće ukusan kolač, sa neobičnim nadevom koji mu daje svežinu...
Jednostavan za napravit a savršen.
Sastojci
4 žumanca
200 gr šećera
2 dl vode
1,5 dl ulja
200 gr brašna
1/2 kesice praška za pecivo
4 kašike kakao 4 belanceta umućena u čvrsti sneg
za premazivanje
· 4-5 kašika pekmeza od kajsija
· 2 dl kisele pavlake
za glazuru
· 60 gr čokolade za kuvanje
· 1 kašika ulja 1 kašika mleka
Priprema
Žumanca umutiti sa šećerom, dodati vodu i ulje i mikserom još malo promešati.
U umućena žumanca dodati prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo, promešati mikserom.
U smesu pažljivo dodati sneg od belanaca, sjediniti, pa sve sipati u pleh dimenzija 40x30 cm , poravnati i peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 30 minuta. Pečeno testo izvaditi iz rerne i ostaviti ga da se ohladi.
Hladno prerezati na pola, pa jednu polovinu premazati sa 4 kašike pekmeza od kajsija,
a preko toga namazati malo razmućenu kiselu pavlaku. Preklopiti drugim delom testa.
Odozgo sasvim tanko naneti 1 kašiku pakmeza od kajsija.
Glazuru pripremiti tako što će se čokolada, ulje i mleko rastopiti i dobro promešati da se dobije glatka i ujednacena masa. Preliti preko kolača.
Posluživanje
Ohlađen kolač seći na željene parčiće i služiti sa ili bez šlaga. Odličan je nedeljni kolač, a može u nekim situacijama da zameni tortu.
coolinarika.com