Kiseljenje kupusa
Kupus je super. Za recept dajem čistu peticu
Za ovaj pripremu je potrebno:
-30 kg kupusa
-2 kg soli
-voda po potrebi
Zreli kupus, čvrstih glavica, očistiti od oštečenih listova i oštrim nožem izdubiti “koren”.
Napravljeno udubljenje ispuniti solju.
Dno bačve posuti sol i na to slagati posoljene glavice kupusa, u prostore između glavica staviti čevtrtine kupusa ili po želji još manje delove.
Kupus ispunjen sa solju
Ponekad znam izribati kupus, posoliti i s takvim izribanim kupusom puniti plastične vrečice koje se moraju izbušiti i čvrsto zatvoriti, te s takvim vrećicama se mogu ispuniti prostori između glavica kupusa, a kod upotrebe nije ga potrebno više rezati.
Kad smo poslagali sav kupus, još dodatno posolimo sadržaj bačve i dodamo vode da kupus bude gotovo sav u vodi.
Ne treba biti sav stoga što će se njegov volumen smanjiti pa će “sesti” u bačvu u čemu mu pomažu
utezi ( kamen, vrećice s vodom, boce s vodom ).
Pritisnuti kupus
Pre stavljanja utega dobro je staviti pritiskivač ( plastični, drvene letvice ).
Nakon nekoliko dana treba kupus prkontrolirati i dodati vode, ako je potrebno, a u sledećim danima skupljati penu koja se stvara na površini vode.
Ponekad je potrebno oprati i utege.
Kupus spremljen na taj način u dobrom prostoru može trajati do kasnog proljeća ukoliko ga zbog visoko vrednih sastojaka i finoće pre toga ne potrošite.
Na masu kupusa dodaje se 2, 5 % soli, ali treba uzeti u obzir i vodu koja se dodaje u bačvu.
coolinarika.com