Ajvar iz pećnice
Svatko ima svoj recept za ajvar. Ovaj je fenomenalan.
Sastojci
6 kg crvene paprike-rog
2 kg paprike babure (žute)
3 kg patlidžana
2,5-3 dcl maslinovog ulja
2 žlice soli
3 žlice šećera
ljuta papričica(čili)-po želji
Priprema
1.
1.Ispeći papriku-najbolje na grilu-žaru, ali može i u pećnici.
Papriku operite i dobro posušite papirnim ubrusom,poslažite po plehu (ja koristim papir za pečenje).Pouljite lagano kistom.
Patlidžane prerežite na pola , urežite mrežicu nožem po površini i malo pouljite , te i njih ispecite.
2.
Ostavite povrće u poklopljenoj posudi, ili u najlonskoj vrećici i pustite da se ohladi- lako će se oguliti.
Bitno je da ne prepečete paprike!
3.
Oguliti papriku, a patlidžan najbolje žlicom istrugati od kore.Odstranite sjemenke iz paprike koliko možete , nije bitno ako malo i ostane !
4.
Kako ste do sad obavili lavovski dio posla , ostavite povrće preko noći u cjedilu da se dobro iscijedi od suvišne tekućine!
5.
Sutradan , samljeti povrće na mašinu za meso ili u sjeckalici-multipraktiku!
6.
Staviti izmiksano povrće u posudu u kojoj ćete peći ajvar u pećnici-(pazite da nema plastične ručke).
Dodajte sol, šećer, ljutu papričicu-ja na ovu količinu dodam 5-6 čili papričica i bude umjereno ljuto.
Kod njih su najljuće sjemenke ,isto tako ajvar je puno ljući dok se kuha i dok je vruć- tako da ćete pravu ljutinu osjetiti tek kad se ohladi.
7.
Posudu obložite aluminijskom folijom i izbušite čačkalicom puno rupica da bi mogla izlaziti para, a da ne prska po pećnici.
Pecite najmanje dva sata na 200*.Ne trebate ništa miješati, ja samo jednom u toku pečenja provjerim gustoću i malo promiješam -tako ispari sva suvišna tekućina .
8.
Pred kraj pečenja , oprane staklenke staviti u pećnicu na 100 * , te ih grijati pola sata . Ja to radim skupa s ajvarom, jer imam ventilator i mogu peći na tri nivoa.
9.
Na kraju umiješate ulje, količina od 2,5-3 dcl je dovoljna za ovu količinu povrća.Ja koristim pravo
domaće maslinovo ulje-kod tolikog truda bila bi šteta ne koristiti ga.
Vrući ajvar polako stavljajte u vruće staklenke, u svaku stavite metalnu žlicu da slučajno zbog razlike u temperaturi stakla i ajvara ne pukne staklenka!
10.
Ajvar vratite ponovno u pećnicu , da se napravi tanka korica na njemu-to će ga dodatno zaštititi od kvarenja!
11.
Pustite da se malo ohladi , pa po površini dodajte malo ulja, tek toliko da prekrije površinu.
12.
Kad se ohladi, zatvorite staklenke , možete prekriti i celofanom i staviti poklopac. Garantirano nema kvarenja, ako ovako postupite.
Možete sve skupa omotati kuhinjskim krpama i vratiti u pećnicu da se pasterizira do sutradan.
13.
Recept za ajvar je bakin ,možda će neki imati primjedbe na ovaj ili onaj sastojak, no napominjem -to je tek naš obiteljski recept i kao takav nama najbolji.Za nas to je pravi ajvar!
Baka je još stavljala esencu octa , no meni ne paše.
Također i 2-3 češnja češnjaka , kojeg ja ne stavljam.
Posluživanje
Od ove količine sastojaka meni svaki put ispadne 3,5 l gotovog ajvara .
Mogu još samo dodati- ajvar pečen u pećnici meni je okusom još bolji- jer nema špricanja i sve arome i sastojci se prožimaju pod folijom i ostaju unutra zarobljeni , okusi se koncentriraju!!!
Uživajte!!!
coolinarika.com