NAJLJEPŠI ZEBRA KOLAČ



Jednostavan i jako fin kolač od bjelanjaka, za koje se često pitamo šta s njima, evo rješenja.

Sastojci
2 dl bjelanaca ( oko 6 većih ili 7 manjih)
mrvica soli
120 g šećera
150 g Glatkog brašna Podravka
1/2 kom Prašak za pecivo Docela
1/2 dl mlijeka
3 kašike ulja ili istopljenog putera
1 kašičica Gussnela Dolcela (gustina)


1/2 kašičice ekstrakta vanilije
1 kašičica kakaa u prahu Dolcela
30 g tamne čokolade

Koristili smo
Kakao u prahu
Bijelo brašno glatko (TIP 550)
Prašak za pecivo
Gussnel
Kakao u prahu
Bijelo brašno glatko (TIP 550)

Priprema
1.
Bjelanjke maaalo posoliti i umutiti u čvrst snijeg. Dodati šećer i vaniliju i mutiti da se šećer istopi. Dodati ulje ili maslac i miješati malo najmanjom brzinom. U mlijeku razmutiti gustin pa sipati u smjesu i izmiješati isto najmanjom brzinom i
2.
na kraju umiješati brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Smjesu podijeliti na 3 jednaka dijela
3.
U jedan dio dodati kakao i izmiješati, u drugi dodati istopljenu čokoladu i izmiješati, treći ostaje bijel
U kalup, moj je 30 cm pa je kolač


malo niži, može i manji, sipati po dvije kašike smjese, naizmjenično dok se sve ne utroši
4.
ohlađen kolač ukrasiti po želji
5.
ostaviti da se dobro ohladi.
coolinarika.com
Ako ti se sviđa podijeli recept: