KOLAC NAJLJEPSE ZELJE.
Kolac je jako izdasan a o ukusu ne treba ni govoriti
SASTOJCI
Za biskvit
• 6 jaja
• 150 gr secera
• 2 soljice od kafe ulja
• 200 gr brasna
• 1 prasak za pecivo
• 3 kasike kakao
• 3 kasike tople vode
• ruma po zelji
Svijetli fil
• 1/2 l mlijeka
• 4 zumanca
• 200 gr secera
• 3 kasicice vanilin secera
• 4 kasike brasna
• 150 gr putera-margarina
Tamni fil
• 7 dcl mlijeka
• 8 kasika gustina
• 200 gr secera
• 1 kesica vanilin secera
• 50 gr ckolade
• 3 pune kasike nutele
• 150 gr putera-margarina
Glazura
• 200 gr bijele cokolade
• 100 gr putera
• cokolada tamna za naribati-moze a i nemora
• Tepsija 40×35
PRIPREMA
Umutiti jaja sa secerom pjenasto i dodati 3 kasike tople vode, zatim dodati ulje.Stalno mijesati.Brasno, prasak za pecivo i kakao pomjesati i dodati polako u masu uz lagano mijesanje.Rernu ukljuciti na 180 stepeni.Umucen masu istresti u podmazan i pobrasnjenu tepsiju i peci 20 minuta.Ostaviti da se ohladi i hladan prerezati po pola.
Svijetli fil
Staviti mlijeko u serpu stim malo odvojis u plasticnu zdjelu a ostalo staviti da se grije.U meduvremenu umutiti zumanca, vaniliju, brasno i kada mlijeko hoce da prokuha izliti u mlijeko i
kuhati na laganoj vatri da bude kao puding.Ostaviti da se ohladi.U hladan fil dodati izmiksan puter sa secerom i sjediniti sve da bude jednolicna masa.
Tamni fil
Od 7 dcl mlijeka odvojiti malo a ostalo mlijeko staviti da se grije.U jednoj posudi u koju ste odvojili mlijeko staviti gustin, vanilin secer, izrendanu cokoladu i nutelu.Kada mlijeko krene da vrije isuti ovu masu i uz stalno mijesanje kuhati fil na laganoj vatri dok ne bude kao puding.Ohladiti i u hladan fil dodati izmiksani puter sa secerom, sve dobro sjediniti.Filovati kolac prvokora svijeli fil, kora i cokoladni fil.
Glazuru otopiti na pari puter i bijelu cokoladu i preliti preko tamnog fila.Po zelji naribati cokolade za kuhanje.Kolac ostaviti da se ohladi a najbolje preko noci..
POSLUZIVANJE
Kolac je jako izdasan a o ukusu ne treba ni govoriti.Ja sam odabrala ovu glazuru a vi mozete sami odabrati.
coolinarika.com