Posna lenja pita sa dunjama.
Sastojci
1 kg brasna
1 kg ociscenih dunja
200 g secera
4 dl ulja
60 g grozdjica
1 kasikica sode bikarbone
malo oraha
cimet
secer ili dzem
Priprema
1.
Brasno i secer pomjesati ,dodati sodu bikarbonu koju umutimo sa malo mlake vode i dodamo ulje.Umjesimo tjesto,ako je potrbno dodati malo soka od jabuke ili vode da bi se dobilo glatko tijesto.
Umješeno glatko testo podjeliti na dva jednaka djela. Prvi deo rastanjiti oklagijom i staviti u nauljen pleh. Preko njega preliti fil pa odozgo staviti drugi dio tijesta. Iseći na kocke.
Staviti u zagrejanu pećnicu i peći na srednjoj temperaturi. Pečenu pitu bogato posuti šećerom u prahu.(ja sam prepolovila sastojke i pekla u posudi 20x25 cmm)
2.
Fil
Dunje oguliti,izrezati na kockice i skuhati ,procjediti i viljuskom izgnjeciti.dodati po zelji secer(ja sam stavila dzem od dunja) grozdjice,cimet i sjeckane orahe.Sve dobro sjediniti,ako je rijetko dodati malo prezle.
coolinarika.com