Posna pita sa gljivama.


Brzo se sprema, a ukoliko vam ostane malo fila uvijek ga možete iskoristiti kao prilog za neko drugo jelo. Meni se sviđa i zbog toga što je jednako lijepa i topla i hladna.

Sastojci
500 gr kora za pitu ;
200 gr riže ;
350 gr šampinjona ;
srednja glavica crvenog luka ;


ulje ;
so ;
vegeta ;
biber.

Priprema
1.
Luk sitno nasjeckati, pa propržiti na malo ulja.
Kada dobije zlatno žutu boju, dodati sitno isjeckane gljive i dinstati nekih 15 minuta.
2.
U međuvremenu rižu obariti u slanoj vodi, pa pred kraj dinstanja sjediniti je sa gljivama.
Začiniti po želji.
3.
Uzimati o dvije kore, svaku premazati uljem, pa na kraj druge po dužini poredati fil od gljiva. Urolati


pitu, pa postupak ponoviti i sa ostalim korama.
4.
Pitu redati u pleh premazan uljem i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta, dok ne dobije finu boju.

Posluživanje
Pita može da se jede topla, sa jogurtom ako ne postite, a može da se prelije i sa malo kečapa.
Hladna je jednako ukusna (ako vam išta ostane posle onako tople).
coolinarika.com
Ako ti se sviđa podijeli recept: