Slatko od zelene smokve
Slatko od zelene smokve, meni najlepse. Posluzite se.
Sastojci
1kg i 250 gr male zelene(dive)smokve
3kg secer
3 limuna
1 vanila
Priprema
1.
Najprije smokve lepo operite.Isecite im rucke i sa iglom za pletenje probusiteih na oba kraja.Tako
pripremljene smokve stavite u cist lonac , pokrijte ih hladnom vodomi stavite na sporet da sekuhaju dok voda ne prokljuca.Kad malo provri lonac sklonimo sa sporeta .Vrucu vodu bacimo i stavimo novu vodu i vratimo lonac na sporet. Ovaj postupak ponovite sest puta.
2.
Kad se baci posljedna voda smokve stavite u djevdjir da se sva voda iz njih iscedi.
3.
Tri kilograma secera stavite u serpu za slatko i zalijte secer sa dve case vode.Stavite serpu na sporet da se secer otopi i pocne da se vari.Serbet ne mora da bude gust kada se dodade smokve da mogu smokve da se jos malo kuhaju zajedno sa secerom.
4.
Slatko se kuha brzo na jacu vatru pri sto se stvara pena koju treba skupljati. Slatko je kuhano kad na
stranu stavite malo serbeta da se ohladi i kad se podigne da pada u guste kapke sa kasike.
5.
Pet minuta pred kraja kuhanja dodajte sok od tri limuna i sipku vanile.Kad je slatko gotovo sklonimo serpu i pokrijmo sa vlaznu krpu i ostavljamo ga tako pokrijeno deset minuta da odstoi.
6.
Po deset minuta slatko otkrijemo i vratimo nazad na sporet da prokljuca jos nekoliko puta.Ovo radimo zato sto dok su smokve stajale pokrivene ispustile sok koi su upili prilikom kuvanja pa se serbet razredio.kad prokuva jos malo slatko sklonimo sa vatre pokupimo penu koju ima i ostavimo ga da se ohldi.Ohladjeno skupite u sterilne tegle.
coolinarika.com