Voćna letnja pita.


Leti pravimo kolače koji se brzo pripremaju... i brzo pojedu... Ovo je pravi letnji, osvežavajući kolač, raskošnih boja i mirisa.

Sastojci
za biskvit:
2 jaja
120 g šećera
1 vanil-šećer
2 dl mleka
1 dl jogurta
220 g brašna
1 ravna kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
80 ml ulja

za nadev:
200 g višanja
200 g trešanja


3 kajsije
100 g kupina
1 kašika šećera
1 kašika griza

Priprema
1.
Voće operite, izvadite koštice, i ostavite da se malo ocedi od suvišnog soka. Kajsije iseckajte na komadiće.
2.
Umutite penasto jaja sa šećerom i vanil šećerom žicom za mućenje. Dodajte mleko,jogurt i ulje, a zatim i brašno pomešano sa sodom i praškom za pecivom. Mutite toliko da se sve poveže.
Polovinu testa izlijte u podmazan i brašnom posut pleh (kod mene okrugli, vel.28), pa stavite u rernu zagrejanu na 190C da se zapeče.
3.
Za to vreme pomešajte voće i ravnomerno ga pospite grizom i šećerom. Voće ne treba prethodno stiskati i cediti, kako bi kolač ostao sočan.
4.
Kada gornja korica malo očvrsne, izvadite prvi deo biskvita iz rerne, pa preko njega lepo poređajte voće tako da potpuno prekrije biskvit i poravnajte. Odmah izlijte i drugi deo testa preko nadeva u


tankom mlazu, tako da ravnomerno pokrijete voće (ne mora potpuno). Vratite u rernu i pecite dok ne dobije lepu, svetložutu boju.

Posluživanje
Ostavite kolač da se malo prohladi, pa poslužite mlak sa malo šećera u prahu.
Količine i vrste voća možete menjati po sopstvenom ukusu... ja sam baš za ove kiselo-slatke kombinacije...
Napomena: Jaja koja sam koristila bila su baš mala, pa ukoliko koristite veća, možda ćete na kraju morati dodati 20-30 g brašna više. Testo za biskvit ne treba biti jako gusto i lako se razliva u tankom mlazu.
coolinarika.com
Ako ti se sviđa podijeli recept: