Zagrebačke kremšnite.
Kolač koji svi obožavaju i nema veselja niti fešte, a da nije na trpezi!
Kremšnita je odlična, najbolja definitivno.
Sastojci
Krema
7 jaja
30 žlica šećera
7 žlica brašna mekog
1 pakovanje gustina (200g)
6 vanilin šećera
2l mlijeka
1/2l vode
1 kora lisnatog tijesta (reš pečena)
1/2l slatkog vrhnja (Hole, Halta, Sania,..)
Čokoladna glazura
100g čokolade
2 žlice ulja
80g margarina
Priprema
1.
Odvojiti bjelanjke od žutanjaka u zasebne posude, te u svaku dodati po 15 žlica šećera i 3 vanilin šećera.
Prvo umutiti bjelanjke u čvrst šaum, staviti sa strane.
2.
Sada umutiti u drugoj posudi žutanjke sa šećerom, dodati redom mlijeko (3dcl), brašno, gustin. U
veću šerpu uliti 0.5l vode i 1.7dcl mlijeka, kad proključa, uz miksanje mikserom ukuhati smjesu od žutanjaka, kuhati cca. 5 minuta.
Smaknuti s vatre i u vrelu kremu kuhačom dobro umiješati šaum od bjelanjaka.
3.
U tepsiju staviti pečenu koru od lisnatog tijesta i na nju izliti vrelu kremu. Neka se ohladi. Tada na ohlađeno staviti 1/2l tučenog slatkog vrhnja i polako preliti čokoladnom glazurom, ja to radim tako da podignem jedan kraj tepsije i lagano žlicom nanosim glazuru koja se lagano slijeva po šlagu.
coolinarika.com