JULISKA
Jako stari recept, ovo je verzija laganije kreme bez margarina, ali u svakom slučaju odličan kolač koji je šteta ne probat.
SASTOJCI
1 paket lisnatog tijesta
biskvit
5 jaja
15 dkg šećera
15 dkg oraha
1 van.šećer
2 reda čok. za kuhanje
malo praška za pecivo
2 žlice (jušne) brašna
kap ruma, malo lim.korice
(malo mlijeka za natopit biskvit)
krema
7,5 dcl mlijeka
18-20 dkg šećera
1 van.šećer
10 dkg gustina
3 dcl slatkog vrhnja (vrhnja za šlag)
kap ruma
PRIPREMA
1. ugrijat pećnicu na 200°C, razvaljat lisnato na okrenutu stranu tepsije (2x) nabockat ga vilicom i peć oko 15-ak min na 200°.
2. za biskvit: odvojit žumanjca od bjelanjaka, bjelanjke slupat u čvrsti snijeg (ja to uvijek napravim prvo jer tako ne moram prat žice od miksera:)): Žumanjke dobro umutit sa šećerom i van. šećerom, u to dodat brašno, orahe, malo lim.korice, kap ruma, malo praška za pec. i naribanu čok.za kuhanje, to dobro smiksat i dodat bjelanjke.
3. u tepsiju (36×21) stavit papir za pećenje (obavezno jer biskvit cijeli morate izvadit iz tepsije) ulit tijesto i peć na 160°-170°C oko30-ak min. Tijesto ostavi da se ohladi i hladno tijesto malo naškropit mlijekom.
4. krema: stavit kuhat oko 6 dcl mlijeka sa šećerom i van. šečerom, sa strane pomiješat ostatak hladnog mlijeka (1, 5dcl) sa gustinom, Kad mlijeko i šećer uzavru dodat ovu smjesu gustina i uz stalno miješanje na laganoj vatri kuhat još par minuta dok ne uzavre. U hladnu kremu dodat ulupano slatko vrhnje.
Slagat ovim redom
1. lisnato
2. pola kreme
3. biskvit (namoćen malo, to obavezno puno je sočnije)
4. druga polovica kreme
5. lisnato
6. posut šećerom u prahu
kolač stavit u frižider i dobro ohladit.
Posluživanje
Ova krema je jako dobra i za puno drugih kolača ako niste ljubitelj krema s margarinom. Osnovna mjere kreme je 0, 5l mlijeka, 15 dkg šećera, 1van. šećer, 6, 5dkg gustina i 2 dcl slatkog vrhnja. Ako želite žutu kremu samo nadodajte 3 žumanjaka, ostalo je sve isto. Krema je jako lagana i ukusna, a količinu kreme povečavate prema potrebi, kap ruma je moj dodatak koji možete i ne morate stavit, ali ja volim da kolači mirišu.
coolinarika.com