Cokoladna Dama sa Jagodama
Posle prvog zalogaja postace vam omiljena poslastica, njezna u ukusu, hrskavost biskvita, fantasticnog okusa u kremi… ma sta vise reci.
Sastojci
Biskvit:
125 g secera
1 jaje
1 zumance
1 vanilin secer
ribana korica 1 limuna
125 g margarina
1 mala kasika praska za pecivo
300 g brasna
Cokoladna krema:
180 ml tecne pavlake (slatko vrhnje)
250 g cokolade
140 g maskarpone sira
Deko:
Po zelji,jagode,ribana cokolada
Priprema
1.
Prvo pripremiti biskvit:
2.
Ukljuciti pecnicu da se zagrije na 180°C.
3.
Jaje, zumance, secer, vanilin i limunovu koricu mutiti mikserom, da se sve fino izjednaci, sad dodati margarin, malo mutiti, ne previse, pa iskljuciti mikser.
4.
Dodati brasno pomjesano sa praskom za pecivo i rukama izraditi u glatko tjesto.
5.
U kalup za Tart ili okrugli za pecenje torti (kalup je 26 cm), koji cete premazati sa malo butera i posuti sa 1 zlicom prezli , rukama raspodjeliti tjesto ,tako da se dno oblozi i ivice sa tjestom, sve jednako i staviti da se
pece 20-25 minuta, pogledati da fino porumeni.
6.
Cokoladna krema:
7.
Kad je tjesto vec pri kraju da se ispece, pripremiti kremu.
8.
U serpicu staviti tecnu pavlaku i cokoladu na sitnije isjecenu, mjesati butalicom toliko da se cokolada istopi, pa maci sa stednjaka.u
9.
Kad se sva cokolada istopila dodati u jos vruce maskarpone i dobro izmjesati.
10.
Kremu preliti preko jos vruceg biskvita i staviti na hladnom dok se krema fino ne stegne.
11.
Pred serviranje ukrasiti u sredinu sa malo isjeckanom cokoladom, a okolo sa polovinama jagoda.
12.
A moze se i po zelji preko jagoda preliti pripremljenim crvenim prelivom,bude ukusnija,pravila drugi put tako.
coolinarika.com