Džem od višanja.
Sastojci
1 kg višanja
700gr šećera
1 mala kašičica cimeta
1 dl vode
Priprema
1.
Dosadni dio posla oko pranja i čiščenja višanja od koštica oduzima najviše vremena. Višnje od
koštica čistiti iznad posude kako bi se sačuvalo što više soka.
2.
Na kilogram višanja dodati 1 dl vode pa kuhati višnje dok ne omekšaju. U ovoj fazi čak nije potrebno ni miješati, jer je dosta tečno. Pripremiti teglice, neka su suhe i čiste, pa ih staviti u rernu na 100 C neka budu zagrijane.
3.
Poslije pola sata dodala sam šećer i nastavila kuhati džem, sad povremeno miješajući, jer se stvarala pjena i dizala se do ruba posude. Skidati onu svijetlu pjenu, dok god je ima.
4.
Meni je izgledalo gotovo poslije još pola sata kuhanja sa šećerom, pa sam dodala malu kašičicu
cimeta i promiješala da se cimet sjedini sa džemom i gotovooo...
5.
Skinuti s vatre, sipati u teglice* i ostaviti da se ohladi potpuno, poslije povezati celofanom i spremiti na suho i tamno mjesto sa ostalom zimnicom.
* vruće teglice složiti na tepsiju koju smo pokrili kuhinjskom krpom i odvojiti ih neka se ne dodiruju
coolinarika.com