EKLERI PRELIVENI ČOKOLADOM.



Ekleri sa šlagom i savršenim prelivom od čokolade čine ovaj desert tako jednostavnim i drugačijim od drugih torti i kolača.

Potrebno je:
220 ml hladne vode
1 prstohvat soli
120 gr margarina
200 gr mekog brašna
5 jaja


1 kesica praška za pecivo
300 ml slatke pavlake
1 kesica vanilinog šećera

Preliv:
100 gr čokolade za kuhanje
50 gr margarina

Priprema :
1
Pripremite tijesto: stavite na šporet posudu sa vodom i margarinom sa prstohvatom soli, neka se otopi na srednjoj temperaturi . Kada voda prokuha i margarin se otopi, smanjite temperaturu i dodajte brašno. Neprekidno miješajte varjačom smjesu od brašna cca 5 minuta sve dok se smjesa ne odvoji od posude i formira se lopta . Ukuhano tijesto ostavite da se hladi.
2
Kada se tijesto dovoljno ohladi, dodajte jaja, jedno po jedno sa praškom za pecivo uz stalno miješanje mikserom sve dok masa ne postane ujednačena i kompaktna bez grudvica. Pleh od šporeta obložite


masnim pek papirom, špric za tulumbe napunite smjesom i istiskajte smjesu na pleh u maslo dužem obliku nego što su tulumbe. Zagrijte rernu na 200’C i pecite eklere do 10 minuta da lijepo porumene, paziti da ne zagore.
3
Eklere izvaditi iz šporeta, svaki ekler lagano preseći uzduž da se dobiju dve polutke, poređati ih ponovo na pleh i vratiti nazad da se dopeći još 5 minuta.
4
Gotove eklere izvaditi iz sporeta i ostaviti da se ohlade. Zatim pripremiti fil, u posudu umutiti slatku pavlaku sa vanilinim secerom. Na tihoj vatri otopiti cokoladu sa margarinom.
5
Finalni postupak Na jednu polovinu testa eklera pomocu sprica ispuniti umucenom pavlakom, poklopiti drugom polovinom eklera. Eklere ispunjene filom, dekorisati ih po vrhu otopljenom cokoladom.
brzireceptisavjeti.blogspot.ba
Ako ti se sviđa podijeli recept: