Mnogo dobre pogacice. Pita bread!
Ukusni, mekani, predivni.
Sastojci
1 solja 250 ml
1+1/2 solja mlake vode
3 solje bijelog brasna
1 kasicica soli
1 kasicica secera
1+1/2 kasicice germe
Priprema
1.
Ako imate masinu za hljeb sve sastojke pomijesajte i programirajte za pravljenje tijesta a ako je nemate onda rucno mijesanje s tim sto se kvasac ostavi sa toplom vodom i secerom da “ozivi”.
2.
Tijesto podijelite od 10 do 12 komada i tanko razvucite. Poredajte razvucene hljepcice na limenu tepsiju za pravljenje pice ( za mene je to najbolja tepsija za pravljenje hljeba i peciva ). Ja je samo dobro pobrasnim, bez da je mazem uljem i na nju poredam hljepcice. Premazem svaki sa malo ulja i ostavim da narastu oko 1/2 h.
3.
Spustiti resetku u pecnici na najnizu visinu i dobro zagrijati pecnicu na 500 F ili 250 C. Kad je dobro ugrijana ubaciti hljepcice i peci ih na toj temperaturi oko 15 minuta, okrenuti svaki hljepcic na drugu stranu i s druge strane jos peci oko 6-7 minuta. Ne trebaju biti previse tamni, nego svjetliji kao na mojoj slici.
4.
Prijatno !
coolinarika.com