Sastojci
55dkg mekog brašna
20dkg krem sira
10dkg šećera
2 žumanjca
1 dcl ulja
100ml kiselog vrhnja
2 vanili šećera
1 prašak za pecivo
korica limuna
prstohvat soli
Nadjev
1kg očišćenih trešanja
15-20dkg šećera (ovisno koliko su slatke)
2 pudinga od vanilije
2 žličice arome vanilije
sok jednog limuna
šećer u prahu za posipanje
Priprema
1.
Izmiksajte sir, šećer, žumanjke, vanili šećer, kiselo vrhnje, ulje, malo soli. Dodajte koricu limuna. Umješajte brašno i prašak za pecivo i zamjesite glatko tijesto. Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru pola sata do sat vremena da se tijesto odmori.
2.
Dok se tijesto odmara pripremite nadjev. Trešnje očistite od koštica i peteljki, pa operite i ocijedite. Pospite ih šećerom i zalijte limunovim sokom. Stavite na laganu vatru da se šećer otopi i da trešnje puste sok. Čim su počele puštati sok, malo soka odlijte u posudicu i u njega umješajte prašak za
puding, aromu vanilije. Trešnje pustite da vam prokuhaju pet minuta da malo omekšaju, pa onda dodajte puding i sve skupa kuhajte dvije tri minute dok vam se ne zgusne. Ostavite da vam se malo prohladi, da bude mlako.
3.
Tepsiju veličine 25x35 obložite papirom. Pečnicu zagrijte na 180°C. Tijesto podijelite na dva dijela. Razvaljajte prvi dio, položite na dno tepsije. Preko stavite fil od trešanja i poravnajte. Sad razvaljajte drugi dio tijesta i prekrijte fil. Pitu pecite nekih 25-30 minuta, dok vam ne poprimi blago žučkastu boju. Ohladite, pospite šećerom u prahu i guštajte.
coolinarika.com