Sastojci:
500 g brašna
malo soli
20 g kvasca
1 kašičica šećera
1 dl vode
2 dl mleka
2 jajeta
120 g margarina
Za fil:
500 g sitnog sira
2 jajeta
2 jajeta
1 šolja jogurta
Za premazivanje:
1 žumance
susam za posipanje
Priprema:
1 U mlaku vodu pomešati šećer i kvasac, ostavite desetak minuta da odstoji. Brašno prosejati, dodati so, jaja, margarin, mleko i na kraju nadošli kvasac. Zamesite testo rukom, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se udvostuči. Nadošlo testo premesite i podelite u šest jednakih delova. Sve sastojke za fil spojite i pomešajte da smesa bude ujednačena.
2 Jednu lopticu rastanjite do veličine tepsije (pleha) u kojoj ćee peći. Prebacite rastanjeni deo u nauljen pleh. Premažite delom fila, i nastavite postupak, deo testa, fil, test… vodeći računa da fil podjednako rasporedite.Slažite sve tako redom dok ne potrošite sav materijal. Završite sa testom.
3 Premažite žumancetom i pospite susamom. Pogaču zasecite na osam delova (kao tortu) i ostavite još desetak
minuta da odstoji. Za to vreme uključite rernu na 250 C, da se zagreje.
minuta da odstoji. Za to vreme uključite rernu na 250 C, da se zagreje.
4 Pecite pogaču na 200 C, 40-50 minuta ili dok ne porumeni, (pogaču prekrijte pek papirom, da odozgo ne bi pregorela i tako je pecite bar pola sata, zatim sklonite papir i pecite da porumeni). Pogaču poslužite toplu.
brzoukusno.blogspot.com