DOMAĆE HURMAŠICE PO TRADICIONALNOM RECEPTU


Ukoliko ste ljubitelji slatka, onda su u vašem domu sigurno neizostavne hurmašice.

Bosanske hurmašice.

Tijesto
2 jaja
2 šoljice šećera
2 šoljice ulja
brašna po potrebi
pola praška za pecivo

Zaljev
9 šoljica šećera


11 šoljica vode
1 limun

Evo jedan tradicionalni recept
Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od tijesta oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz ribež (najsitnije rupice).

Slagati hurmašice u suhu tepsiju (nepodmazanu) i peći na 200-220 stepeni dok ne porumene. Za to vrijeme napraviti zaljev tako što se šećer zalije vodom i promješa dobro kašikom da se šećer istopi. Dodati sok od jednog limuna. Pečene hurmašice zaliti


hladnom (nekuhanom) zaljevom i poklopiti da se hurmašice ohlade i upiju zaljev
coolinarika.com
Ako ti se sviđa podijeli recept: