Pečene ćufte od mesa i šampinjona


Sastojci
Sastojci za ćufte:
120 g šampinjona
2 do 3 čena pasiranog belog luka
1 mala glavica ljutike / aljme
450 g mlevenog mesa ( po izboru )
2 do 3 pune kašike prezle
3 pune kašike sitno iseckan peršun
1 jaje
1 mala ljuta papričica ili tučene ljute paprike, po ukusu
po ukusu začini; sveže samleven biber, suvi začin, prstohvat italijanskog začina,so

Sastojci za sos:
1 mala glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 konzerva od 800 ml seckanog paradajza
2 do 3 pune kašike pirea od paradajza


100 ml crvenog vina
po ukusu začini; italijanski začin, biber, so, suvi začin
sitno iseckan peršun
Priprema
1.
Šampinjone očistiti, oprati i osušiti. Staviti ih u secko i sitno ih iseckati.
U zdelu staviti mleveno meso ( ja sam koristila mešavinu svinjetine i teletine, vi koristite koje vi volite ) dodati sitno iseckane šampinjone, sitno iseckanu ljutiku,pasirani beli luk, začine po ukusu, jaje,peršun i mrvice i sve dobro izmešati sa rukom.
Pleh prekriti papirom za pečenje i uključiti rernu na 175°C da se greje.
Rukama napraviti ćuftice, veličine po vašoj želji, ja ih volim kad su manje, otprilike dva zalogaja.
Staviti napravljene ćuftice na pleh i staviti ih da se peku.
Peći ih oko 20 do 25 minuta ili dok nisu pečene, a dužina pečenja zavisi od veličine kuglica.
Originalni recept kaže da se naprave 12 većih ćufti, pre pečenja da se premažu sa BBQ sosom i tek onda da se peku.
Poslužiti ih na malim lepinjicama sa listovima zelene salate uz dodatak ljutog sosa i još BBQ sosa.
2.
Meni se nije dopala ideja da ih poslužim na način na koji su oni predložili pa sam napravila paradajz sos.
U veći i dublji tiganj sipati nekoliko kašika maslinovog ulja, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok luk ne omekša,


dodati pasirani beli luk i pržiti samo dok luk ne zamiriše, dodati konzervu sa seckanim paradajzom, naliti sa vinom, dodati pire od paradajza i dinstati / kuvati dok se sos skoro na zgusne.
Ako vam je sos kiseo ( što puno zavisi od slatkoće paradajza ) dodati kašičicu šećera.
Začiniti po ukusu, dodati ćufte i kuvati još 5 minuta sve zajedno.
3.
Ćufte možete poslužiti sa kuvanim špagetama ili sa pire krompirom…izbor je vaš.
Posuti sa sitno iseckanim peršunom ili bosiljkom.
4.
Prijatno!!!
Coolinarka.com
Ako ti se sviđa podijeli recept: