DVOSTRUKI MUD CAKE


"Mud cake" ili blatni kolac koji je u isto vrijeme i od bijele i od mlijecne cokolade. Prekrasnog okusa, ali jako, jako bogat.
Odlično, savršeno čokoladno!

Sastojci
250 g maslaca
150 g bijele cokolade
400 g secera
250 ml mlijeka
225 g brasna
75 g self-raising brasna
2 jaja, lagano izmucena viljuskom
1 zlicica extrata od vanilije
2 zlice kakaa
600 g mlijecne cokolade, izlomljene


250 ml slatkog vrhnja za kuhanje

Priprema
Ukljuciti pecnicu na 150*.
Dva kalupa od 20 cm, lagano namastiti i obloziti papirom.
U loncic staviti narezan maslac, nalomljenu bijelu cokoladu, secer i mlijeko i staviti na srednju vatru dok skoro dodje do vrenja, uz povremeno mijesanje.
Nemojte da zavrije. Mijesati dok ne dobijete glatku smijesu, a onda maknuti sa vatre i prebaciti u vecu zdjelu te ostaviti 15 minuta da se lagano prohladi.
Nakon 15 minuta smijesi dodati oba brasna, te izmijesati drvenom kasikom, te uz neprestalno mijesanje dodati i oba lagano izmucena jaja i ekstrat od vanilije.
Lagano kasikom izmijesati te jednu polu te smijese uliti u jedan od kalupa.


U preostalu smijesu dodati kakao , lagano izmijesati pa i tu smijesu uliti u drugi kalup Staviti peci oko 50 minuta.

Peceno drzati u kalupu oko 5 minuta, pa onda hladiti oba kolaca na resetci.
U medjuvremenu na laganu vatru staviti vrhnje i mlijecnu jestivu cokoladu ( nije potrebno da bude tamna), da se dobije jednolicna smijesa.
Spremiti u frizider poklopljeno, ali redovno mijesati.
Hladiti dok dobijemo guscu smijesu koju mozemo lagano razmazivati. Oba kolaca prerezati na poprijecno , te slagati bijeli dio koji namazemo kremom, pa tamni dio.... Ostatkom kreme premazemo cijeli kolac.
Uzivati.......
Posluživanje
Kolac je jako, jako bogat.
Ja sam koristila kalup promjera 24 cm, al sam pekla oko 40 minuta.
coolinarika.com
Ako ti se sviđa podijeli recept: