ZAPEČENA SARMA. FENOMENALNI RUČAK NA BRZINU!



Čitajući komentare na temu izvrsne "prosute sarme" palo mi na pamet…... idem i ja staviti zapečenu sarmu, pa nek se nađe…

SASTOJCI
1 velika glavica ličkog kiselog zelja cca 1 1/2 kg
1 kg mljevene junetine
1 glavica luka iliti kapule sitno izrezane
2-3 čena češnjaka
5 vel. žl. ulja
1 vel. žl. crvene mlj. paprike
1 jaje
5-6 vl. žl. riže (prokuhati cca 5-10 min) ili ječam
sol i papar po ukusu


ulje i crvene paprike po potrebi i može malo suhog mesa (junetin)

PRIPREMA
1.
U većoj tavi na zagrijanom ulju popržite luk, dodaj češnjak i junetinu, mješaj i kad meso izgubi crvenkastu boju, dodaj papriku sol, polukuhanu rižu (ili kuhani ječam u zamjenu) i jaje. Ječam se uvijek stavljao u Gackoj dolini u sarmu, punjenu papriku.
2.
Kiselo zelje vidi kako ga kiselim doma na lođi... Glavicu zelja malo poprati ako je prekiselo....i odvojiti listove. Na listove (njima odreži zadebljani dio), stavi 2-3 vel. žlice nadjeva te uvij sarmu. I tako dok ne potrošiš listove…
Ostatke listova izreži na tanke rezance.Na dno vatrostalne zdjele (ako nemaš veliku stavi u veliki protvan).,stavi izrezano zelje, u jednom redu složi sarme Prelij s nekoliko žlica ulja, pospi mlo crvenom paprikom. Dodaj u zdjelu blago osoljenu vodu i ubaci manje kockice suhog mesaa ako Ako je suhomesnato domaće proizvodnje sarma je još ukusnija.
3.
Stavi u zagrijanu pećnicu te peci cca 1 h na laganoj vatri (160-170C) . Izvadi protvan sa sarmom i oprezno pomoću dvije žlice okreni na suprotnu stranu tj. ono što je bilo


gori sad je doli…....
Vrati sarmu u pećnicu i na istoj temp. peci još cca 1h. Sarma treba biti na površini blago rumena ako više zahvati stavi foliju

Ako vidiš da je sarma sl. suha dolij vode tople i možeš dodati po želji malo paradjza iz tube…tetrapaka domačeg tj. to je po želji…
Peče se ukupno cca 2h..
4.
Posluživanje
Ovo je izvrsna sarma, služiti uz restani , ili pire krumpir a može i uz okruglice od kruha. Može se služiti kao jedno od jela na svečanom stolu ili ka na švedskom stolu (jer ovdje nema one tekučine kao kod klasične sarme)
coolinarika.com
Ako ti se sviđa podijeli recept: