BABOVKA! DOMAĆE JE DOMAĆE.
Fini, jednostavan recept, a kuglof stvarno izgleda predivno.
Još jedan recept za kuglof, a po češki je Babovka… mek, sočan i lagan… kako bi moji rekli “kao kupovni”…
SASTOJCI
4 jaja
200 g šećera
1 dl ulja
1 dl tople vode
1/2 praška za pecivo
200 g brašna
1 vanilin šećer
korica od limuna
2 žlice kakao
PRIPREMA
1. Odvojimo bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka izmiksamo čvrsti snjeg. U drugoj posudi izmiksamo 150g. šećera, 4 žumanjka, vodu i vanilin šećer u pjenastu masu. Dodamo brašno pomješano sa praškom za pecivo, naribanu koricu limuna, ulje, a na kraju snjeg od bjelanjaka.
2. 1/3 smjese odvojimo, u nju sipamo kakao i 50 g šećera te izmješamo mikserom ili pjenjačom da se
sve sjedini. U namazan i brašnom posut kalup za kuglof ljevamo naizmjenice svjetlu i tamnu smjesu, ili izlijte prvo svjetlu smjesu, pa u nju ljevajte tamnu i sa vilicom blago promješajte da dobijete šare.
3. Pećnicu zagrijte na 180°C i pecite cca 40 minuta. Izvadimo iz modle i pospemo obilno šećerom u prahu ili napravimo glazuru od čokolade i cijeli ohlađeni kuglof premažemo sa njom.
coolinarika.com