COKO-LIMUN SNITE. MMMM FANTAZIJA.


Praznik za oci a i za nepce.
Kako li se slazu limun i cokolada ? Rezultat je jedan jako ukusan kolac.

Sastojci
biskvit
· 125 grama maslaca
· 100 grama secera
· 2 jaja
· 150 grama brasna
· 2 zlice kakaa
· 1 ravna zlicica sode bikarbone
· 180 ml cvrstog jogurta
· 1 zlica marmelade od kajsija

krema od limuna
· 2 manja jaja
· 100 grama secera
· 50 grama maslaca
· 1 limun/ sok i ribana korica
· 100 ml tucenog slatkog vrhnja
· 3 lista zelatine

krema od cokolade
· 250 grama tamne cokolade
· 150 ml slatkog vrhnja


· 50 grama maslaca
· 150 ml tucenog slatkog vrhnja
· 1 slag-fix

Priprema
Biskvit
Pjenasto izraditi maslac i secer, dodati jaja i miksati da dobijete gustu kremu.
Pomijesati suhe sastojke i dodavati ih naizmjenice sa jogurtom i zlicom marmelade.
Peci u limu velicine 30×40 cm.
Ohladiti biskvit i isjeci ga u tri jednake trake.
Krema od limuna
Na pari sa zicom mjesati jaja, secer, sok i koricu od limuna i maslac, dok se ne pocne zgusnjavati u kremu. To ide dosta brzo.
Skinuti sa pare i dodati zelatinu koja je bila namocena u hladnoj vodi.
Kremu uz mijesanje ohladiti dok ne pocne lagano zelirati, ali ne smije biti skroz zelatinasta, jer se nece sjediniti sa vrhnjem u glatku kremu. Ostale bi grudvice.
Njezno umijesati tuceno slatko vrhnje.


Krema od cokolade
Zakuhati 150 ml slatkog vrhnja. Skinuti sa temperature i dodati na kockice iskidanu cokoladu.
Mijesati dok se cokolada ne rastopi.
Kad se krema pocne zgusnjavati odvojiti 2 vrhom pune zlice i pomijesati sa maslacem. Ta masa ce vam sluziti za preljev
U ostatak ohladjene kreme dodati 150 ml tucenog slatkog vrhnja koji ste izmiksali sa slag-fixom.
Postupak slaganja kolaca
Na tacnu staviti jednu traku biskvita. Na to podijeliti polovinu cokoladne kreme. Na kremu metnuti drugu traku biskvita. Na njega namazati limun kremu. Na tu kremu dolazi treca traka i druga polovina cokoladne kreme.
Dio kreme u koji ste stavili maslac malo samo ugrijati i preliti preko zadnjeg sloja kreme.
PS:
Za tortu od 26 cm: Biskvit: 1,5 mjera, krema: dupla mjera.
A kolicina sastojaka koja je navedena u receptu dostatna je za jednu tortu promjera 18-20 cm.
coolinarika.com
Ako ti se sviđa podijeli recept: