Salata od zeleni paradajz
Super ukusna salata.
Sastojci
2 kgr. zeleni paradajz
100 gr. sol
120 gr. secer
100 ml. ulje
200 ml. vinsko sirce 6%
zacini: malo bibera u zrno, kopar, cesnjak
Priprema
1.
Narezati paradajz na kriske, posipati sa secerom i soli i ostavite da stoji 2-3 sata.
2.
Nakon stajanja paradajz pusti sopstveni sok, ocedite tu tekucinu.
3.
U lonac stavite tekucinu i dodajte ulje, sirce i biber, stavite na sporet i neka provre 1 minut vremena. Ostavite sa oladi.
4.
U paradajz stvite kopar i cesnjak - izmesajte.
5.
Ovako izmesani paradajz saberite u tegle, zalijte sa tekucinom koja je vec ohladjena, zatvorite i
stavite ih u lonac sa vodom, nek provre neke 5 min. koliko poklopci da se zatvore ...ostavite do potpuno ohladjene u vode, i..... to je to!
6.
Zabeleska: Nisam puno natisnula paradajz kako bi stalo u 3 tegle, - a tekucina ostaje, ako zelite da vam ne ostane toliko onda paradajz cuvajte samo 2 sata i nista vise. A ipak ce vam ostati od tekucini.
Meni je preslano kad stavim 100 gr. soli i zato smanjujem i stavim 80 gr. - ali to ne vazi za sve, ja bas ne jedem puno slano, ko voli slano ova moja salata sa 80 gr. soli bi mu bila bljutnava. A namalim i kolicinu sirce, stavim 150 ml. - opet nekome bljutnavo ce biti. Zato preporucam da spremite po originalni recept.
coolinarika.com