ČOKOLINA


Ova torta je pun pogodak. Ovo je cokoladna fantazija…10+

Sastojci
Mjera za 1 biskvit (potrebno 3 biskvita), kalup 23 cm
· 3 žlice brašna
· 3 žlice šećera
· 30 g maslaca
· 1 žlica kakaa u prahu
· 1/3 vrećice praška za pecivo
· 1 jaje

Preljev od bijele čokolade
· 200 g bijele čokolade
· 200 ml vrhnja za šlag
· 50 g maslaca

Čokoladna krema
· 300 g tamne čokolade za kuhanje
· 200 ml vrhnja za šlag
· 50 g maslaca


· 400 ml vrhnja za šlag
· 2 šlag fixa (ukoliko je potrebno)
· 20 g kakaa u prahu

Dekoracija
· krokant oraha

Priprema
BISKVIT
Kalup pobrašnite, pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
Brašno prosijte s praškom za pecivo i kakaom.
Žumanjke istucite sa šećerom, dodajte maslac i dobro izmiksajte.
Dodajte brašno i opet promiješajte.
Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg i lagano ga kuhačom umiješajte u smjesu sa brašnomi jajima.
Iskrenite u pleh, poravnajte i pecite cca 10 minuta.
Ispecite 3 takva biskvita, izvadite iz kalupa i ohladite.

PRELJEV OD BIJELE ČOKOLADE
200 ml vrhnja za slag kuhajte do točke vrenja.
Čokoladu izlomite u multipraktiku, i prelijte ju vrućim vrhnjem, miješajte pjenjačom dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete jednoličnu smjesu.


Dodajte maslac narezan na kockice i miješajte dok se sav maslac ne otopi.
Stavite preljev u hladnjak na 2 do 3 sata, preljev ne smije biti pretvrd, ali niti pretecan.

ČOKOLADNA KREMA
Vrhnje za slag kuhajte do točke vrenja pa ga prelijte preko čokolade koju ste izlomili u multipraktiku.
Miješajte pjenjačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu, zatim dodajte maslac i miješajte dok se sav ne otopi.
Kremu stavite u hladnjak na sat dva dok se ne stisne, odnosno stvrdne.
Preljev od bijele čokolade nanesite na sva tri biskvita i ostavite da se stisne, bitno je da vam se preljev ne preljeva preko rubova, kako ne bi probijao preko crne kreme s kojom cete na kraju obloziti tortu. Moj je preljev bio tecniji, ali opet dovoljno cvrst da se ne preljeva preko rubova, pa ukoliko je potrebno ostavite ga u hladnjaku jos neko vrijeme, jer ce ovisiti i o kvaliteti bijele cokolade.
400 ml vrhnja za šlag istucite u čvrsti šlag sa šlag fixom, ukoliko je potreban, i na kraju lagano umiksajte gorki kakao u prahu. Nemojte dugo miksati kako se ne bi stvorile grudice od kakaa, odnosno da ne dobijete maslac smjesu.
Šlag lagano umiješajte u kremu od čokolade, podijelite kremu na dva dijela i ostavite malo kreme za namazati oko torte. Pola kreme nanesite na prvi biskvit preko preljeva od bijele čokolade.
Na kremu stavite drugi biskvit, i preko njega, odnosno preko preljeva od bijele čokolade nanesite kremu od čokolade.
Treći biskvit stavite na kremu, na njemu će biti samo preljev od bijele čokolade.
Ostatkom kreme premažite tortu, ali ne po površini, nego samo okolo.
Po želji dekorirajte mljevenim orašastim plodovima.
coolinarika.com
Ako ti se sviđa podijeli recept: