MRVIČASTA ČOKO PITA
Što vam reći o ovome kolaču..veliki sam štovatelj pita od prhkog tijesta,još kada su pri tom čokoladne u kombinaciji sa lješnjacima,nema bolje
SASTOJCI
• 300 g brašna
• 150 g omekšalog maslaca na sobnoj temperaturi
• 4 žlice šećera,prstohvat soli
• na vrh noža praška za pecivo
• 1 omot vanili šećera
• 1 kom jaja
Nadjev
• 1/2 l mlijeka
• 2 omota pudinga od čokolade
• 70 g čokolade sa visokim udjelom kakaoa
• 7 žlica šećera
• 80 g maslaca
• 5 punih žlica jezgre lješnjaka
PRIPREMA
1. Pomiješati brašno,vanili šećer,prašak za pecivo,šećer,prstohvat soli,maslac, jaje i zamijesiti glatko tijesto.Zamotati ga u foliju i ostaviti u hladnjaku.
2. Za to vrijeme napraviti nadjev. Izlomiti čokoladu.
3. Zavrijeti mlijeko,pomiješati puding i šećer i od ukupne količine mlijeka oduzeti toliko da se puding prah i šećer razmute u glatku smjesu bez grudica,ukuhati puding u kipuće mlijeko te dodati izlomljenu čokoladu i sve zajedno skuhati dok se smjesa ne zgusne.Maknuti sa vatre i odmah u vruće dodati maslac.Sve dobro promiješati i ostaviti nadjev da se prohladi,pri tome više puta promiješati
smjesu ili prekriti prozirnom folijom da bi se izbjeglo hvatanje pokorice na površini.
4. Lješnjake sitno isjeckati.
5. Tijesto podijeliti na dva dijela.Prvi dio tijesta rastanjiti na papiru za pečenje na veličinu manjeg lima (25x35cm),po njemu isipati kuhani čokoladni nadjev,zatim posipati dijelom lješnjaka po čoko nadjevu,pa naribati dio tijesta,zatim završiti ostatkom lješnjaka i ribanim tijestom.
6. Pitu peći na 180C oko 40 min.Pečenu pitu po želji posipati šećerom u prahu,ili lagano ju išarati sa malo čokoladne glazure ili jednostavno poslužiti je običnu bez dodataka po sebi.
coolinarika.com